Scheiden in Nederland óf scheiden in Marokko?

Ben je getrouwd in Nederland en heb je dit doorgegeven aan het Marokkaanse consulaat? Of juist andersom; ben je in Marokko getrouwd en heb je dit huwelijk vervolgens ingeschreven bij de gemeente in Nederland? Dan ben je dus voor zowel de Nederlandse als Marokkaanse wet getrouwd. Je kunt je wellicht afvragen in welk land je dan het beste kunt starten met de echtscheidingsprocedure. Ik zal in deze blog wat meer vertellen over de verschillende opties.

Waar start ik de echtscheidingsprocedure?

Als je volgens de Nederlandse én Marokkaanse wet bent getrouwd, kun je ervoor kiezen om de echtscheiding in Marokko óf in Nederland starten. Als jullie beiden in Nederland wonen, is het alleen al door de reisafstand vaak het makkelijkst om de echtscheidingsprocedure in Nederland te starten. Na het afronden van de procedure in Nederland, kun je de Marokkaanse scheiding regelen. De Marokkaanse advocaat dient hiervoor de Nederlandse echtscheiding in bij de rechtbank in Marokko. Dit wordt ook wel de erkenningsprocedure genoemd. Lees hier meer over in onze blog ‘Hoe regel ik mijn Marokkaanse scheiding vanuit Nederland?’

Echtscheiding in Marokko

Je kunt de echtscheiding ook in Marokko starten. Heb je dat liever? Dan kun je na afronding van de scheiding in Marokko, deze vervolgens laten inschrijven bij de gemeente in Nederland. Hiervoor moet je de Marokkaanse echtscheiding laten voorzien van een apostillestempel bij de rechtbank in Marokko en de stukken vervolgens laten vertalen door een beëdigde vertaler naar het Nederlands.

Houd er wel rekening mee dat de Marokkaanse echtscheiding niet in strijd mag zijn met de Nederlandse wet. Ook is het ook belangrijk om rekening te houden met het feit dat jullie naar Marokko moeten afreizen voor de rechtszittingen. Rechtszittingen in Marokko worden regelmatig uitgesteld. Dit kan zelfs tot op het laatste moment. Het risico bestaat dus dat je voor niets afreist naar Marokko. Om de voortgang van je eigen dossier goed te bewaken, is het belangrijk om in nauw contact te blijven met je advocaat in Marokko.

Gemeenschappelijk verzoek echtscheiding in Marokko

Heb je besloten om eerst in Marokko te scheiden? Het meest ideale scenario is dan uiteraard dat jullie het eens zijn over de scheiding. In dat geval is het mogelijk om de echtscheidingsprocedure in Marokko te starten met een gemeenschappelijk verzoek (tala9 tifa9i)

Voor het starten van een gemeenschappelijk verzoek voor een echtscheiding in Marokko, kunnen jullie een verklaring laten opstellen, waarin staat aangegeven dat jullie het eens zijn over de scheiding en wat jullie hierover afspraken hierover zijn. Ook moeten de afspraken over een gezamenlijk kind in de verklaring worden opgenomen. Denk aan afspraken over alimentatie en een omgangsregeling. De Marokkaanse advocaat stelt deze verklaring na overleg voor jullie op. De verklaring dient vervolgens te worden gelegaliseerd bij het Marokkaanse consulaat in Nederland, alvorens deze kan worden ingediend bij de rechtbank in Marokko.

Als jullie niet in de gelegenheid zijn om naar Marokko af te reizen, is het soms ook mogelijk om ieder één persoon te machtigen in Marokko hiervoor. Ook deze machtigingen moeten worden gelegaliseerd bij het Marokkaanse consulaat in Nederland.

Eenzijdig verzoek echtscheiding in Marokko

Wil je zelf een echtscheidingsprocedure in Marokko starten en dien je een eenzijdig verzoek in? Dan moet je rekening houden met minimaal één rechtszitting in Marokko. Als jullie kinderen samen hebben zijn dit vaak twee zittingen. Deze zittingen worden ook wel de verzoeningspogingen genoemd. Het is dus belangrijk dat jullie op deze zittingen verschijnen. Er worden ook nog andere zittingen ingepland maar daar hoeven jullie zelf niet bij te zijn. De advocaat verschijnt dan namens zijn cliënt op de overige zittingen.

Zodra je de procedure start, wordt de tegenpartij vervolgens opgeroepen door de rechtbank om te verschijnen. Daarvoor heeft de rechtbank wel een adres van je (ex)partner nodig. Als dit bijvoorbeeld een adres in Nederland is, kan het soms wel maanden duren voordat de brief aankomt. Ook houden de Marokkaanse rechters bij buitenlandse adressen, automatisch langere termijnen aan voor de procedures.

Het kan ook voorkomen dat de advocaat van één van de partijen verzoekt om de verzoeningspogingen (solh) via het Marokkaanse consulaat in Nederland te laten verlopen. Jullie kunnen dan op het Marokkaanse consulaat aangeven of jullie wel of geen verzoening wensen. Het consulaat geeft dit vervolgens door aan de rechtbank in Marokko. Een echtscheidingsprocedure in Marokko kan vanwege bovenstaande zaken dus wel langer duren.

Hoeveel kost een echtscheidingsprocedure in Marokko?

Het tarief voor een echtscheidingsprocedure in Marokko ligt tussen de €600,- en €1500,-. Dit is  afhankelijk van onderstaande zaken:

  • Gaat het om een eenzijdig of een gemeenschappelijk verzoek
  • Hebben jullie kinderen samen
  • Aanwezigheid partners bij rechtszitting(en) in Marokko
  • Aanwezigheid gevolmachtigde personen bij rechtszitting(en) in Marokko

Ik ben alleen in Marokko getrouwd, kan ik dan ook in Nederland scheiden?
Alhoewel het verplicht is om een buitenlands huwelijk door te geven in Nederland, kan het zijn dat je dit niet hebt gedaan. Mocht je alleen in Marokko zijn getrouwd en is dit huwelijk niet in Nederland geregisteerd, dan kun je er alsnog voor kiezen om de echtscheidingsprocedure in Nederland te starten. Hiervoor heb je de originele Marokkaanse huwelijksakte nodig. Je hoeft dus niet persé het huwelijk te hebben ingeschreven bij de gemeente om te kunnen scheiden in Nederland. Houd er wel rekening mee: als het Marokkaans huwelijk niet bekend was in Nederland, dit met terugwerkende kracht wordt geregistreerd.  

Contact

Heb je nog vragen of wil je meer informatie over de Marokkaanse scheiding? Mail ons via info@omnia-legal.nl