Wat als mijn ex-partner niet meewerkt aan de Marokkaanse scheiding? Kan ik dan nog wel scheiden in Marokko? Het antwoord is ja, je kunt gewoon scheiden van je ex zonder zijn of haar medewerking. Het is echter belangrijk om te vermelden dat er meerdere scenario’s mogelijk zijn.
Gescheiden in Nederland maar nog niet in Marokko
Als je in Nederland al bent gescheiden, maar je echtscheiding in Marokko nog niet is geregeld, betekent dit dat je de Nederlandse echtscheiding nog moet laten inschrijven in Marokko. Dit proces staat bekend als de erkenningsprocedure. Voor deze procedure heb je geen medewerking van je ex-partner nodig. Met de benodigde documenten uit Nederland kun je de Marokkaanse echtscheiding zelf regelen. Je kunt de Marokkaanse echtscheiding dus gewoon vanuit Nederland regelen. Dit kan zelfs zonder medeweten van je ex-partner, omdat deze niet door de rechtbank wordt opgeroepen. Wil je weten welke documenten je nodig hebt voor de Marokkaanse scheiding? Lees dan deze blog: https://www.omnia-legal.nl/hoe-regel-ik-mijn-marokkaanse-scheiding-vanuit-nederland/
Je bent alleen in Marokko getrouwd
Als jullie het eens zijn over de scheiding in Marokko, is het uiteraard het gemakkelijkst om een gezamenlijke echtscheidingsprocedure in Marokko te starten met een gemeenschappelijk verzoek (tala9 tifa9i). Voor het indienen van een gemeenschappelijk verzoek is een verklaring nodig waarin staat dat jullie het eens zijn over de scheiding en de afspraken hierover. Dit moet ook afspraken over eventuele gezamenlijke kinderen omvatten, zoals alimentatie en omgangsregelingen. Een Marokkaanse advocaat kan deze verklaring voor jullie opstellen. De verklaring moet vervolgens worden gelegaliseerd bij het Marokkaanse consulaat in Nederland, voordat deze kan worden ingediend bij de rechtbank in Marokko. Voor deze optie is dus wel medewerking van je ex-partner vereist. Meer informatie over een echtscheiding in Marokko op gemeenschappelijk verzoek vind je hier: https://www.omnia-legal.nl/marokkaanse-echtscheiding/
Wat te doen als je alleen voor de Marokkaanse wet getrouwd bent en je ex-partner niet meewerkt?
Als je alleen voor de Marokkaanse wet bent getrouwd en je ex-partner niet meewerkt aan de Marokkaanse echtscheiding, zijn er twee andere opties mogelijk. De eerste optie is om de echtscheidingsprocedure in Nederland te starten. Hiervoor heb je de originele Marokkaanse huwelijksakte nodig. Je hoeft het huwelijk dus niet per se te hebben ingeschreven bij de gemeente om te kunnen scheiden in Nederland. Houd er wel rekening mee dat als het Marokkaanse huwelijk niet bekend was in Nederland, dit met terugwerkende kracht geregistreerd zal worden.
Als je liever niet in Nederland wilt scheiden en een echtscheidingsprocedure in Marokko wilt starten, kun je een eenzijdig verzoek indienen. Houd er rekening mee dat er minimaal één rechtszitting in Marokko moet plaatsvinden. Als jullie samen kinderen hebben, zijn er vaak twee zittingen nodig. Zodra je de procedure start, wordt de tegenpartij opgeroepen door de rechtbank. Hiervoor heeft de rechtbank een adres van je ex-partner nodig. Als je ex-partner niet verschijnt, gaat de echtscheiding in Marokko gewoon verder. Medewerking is dus niet noodzakelijk; het is belangrijk dat je ex-partner wordt opgeroepen, maar hij of zij hoeft niet noodzakelijkerwijs te verschijnen. Degene die de procedure start, moet wel verschijnen.
Het kan ook voorkomen dat de advocaat van één van de partijen verzoekt om de verzoeningspogingen via het Marokkaanse consulaat in Nederland te laten verlopen. Jullie kunnen dan op het consulaat aangeven of jullie wel of geen verzoening wensen. Het consulaat geeft dit vervolgens door aan de rechtbank in Marokko. Houd er rekening mee dat de echtscheiding in Marokko door bovenstaande zaken langer kan duren.
Vragen?
Heb je vragen over de Marokkaanse scheiding? Mail dan naar info@omnia-legal.nl of stuur een WhatsApp-bericht naar +212 659 104 160. Wij informeren je graag verder!