Skip to main content

Echtscheiding in Nederland afgerond? Ik help je graag verder met de Marokkaanse scheiding!

Als je voor de Marokkaanse wet bent getrouwd, is het belangrijk om na het afronden van de Nederlandse echtscheiding ook de echtscheiding in Marokko te regelen. Het inschrijven van de echtscheiding in Marokko wordt ook wel de erkenning genoemd. De Nederlandse echtscheiding wordt erkend in Marokko, als deze niet in strijd is met de Marokkaanse wet.

Wij zullen in deze blog uitleggen waarom het belangrijk is om de erkenning tijdig te regelen, welke documenten je hiervoor nodig hebt en hoe je deze procedure vanuit Nederland kunt starten!

Waarom is het belangrijk om ook in Marokko te scheiden?

Scheiden is vaak een vervelend en emotioneel lang proces. Het is daarom niet zo gek dat je er in eerste instantie tegenop ziet, om na de scheiding in Nederland, ook nog eens de Marokkaanse scheiding te moeten regelen. Wij raden het wel aan om dit zo snel mogelijk te doen, want als je in Nederland bent gescheiden, ben je daarmee nog niet voor de Marokkaanse wet gescheiden. Hiervoor moet je de echtscheiding dus eerst laten erkennen in Marokko.

Bovendien heb je de erkenning ook nodig, als je van plan bent om te hertrouwen. Zonder de erkenning kun je namelijk niet voor de Marokkaanse wet hertrouwen. Wij komen heel vaak situaties tegen, waarbij de Marokkaanse echtscheiding een lange tijd werd uitgesteld en daarna ineens heel snel ingediend moest worden vanwege een naderende trouwdatum. Je kunt het daarom maar beter al geregeld hebben.

Moet ik zelf naar Marokko toe voor de Marokkaanse scheiding?

Gelukkig geldt er geen aanwezigheidsplicht voor de erkenningsprocedure. De Marokkaanse advocaat dient het verzoekschrift in, en verschijnt dan namens zijn cliënt op de geplande zitting bij de rechtbank in Marokko. Daar hoef je dus gelukkig niet zelf bij aanwezig te zijn. Dat scheelt weer een tripje naar Marokko!

Welke documenten heb ik nodig?

Om te kunnen scheiden in Marokko heb je een aantal documenten nodig. Wij leggen hieronder uit welke documenten je nodig hebt en waar je deze kunt opvragen.

1. De originele echtscheidingsbeschikking met apostillestempel

De echtscheidingsbeschikking is het vonnis van de rechtbank, waarin staat dat de echtscheiding is uitgesproken. Voor de echtscheidingsprocedure in Marokko heb je het origineel exemplaar nodig, een kopie is niet voldoende. Je kunt de originele echtscheidingsbeschikking herkennen aan de originele (vaak blauwe) stempel⁠. Ook staat vaak bovenaan de eerste pagina: ‘In naam van de Koning’. ⁠Je krijgt een exemplaar van je advocaat en als je deze niet meer hebt, kun je een afschrift opvragen bij de⁠ rechtbank waar de echtscheiding is uitgesproken. 

De echtscheidingsbeschikking moet vervolgens⁠ worden gelegaliseerd met een apostillestempel bij de rechtbank. Dit kun je bij de centrale balie⁠ van de rechtbank opvragen. De kosten hiervoor zijn €22,- Je kunt vragen om een Nederlandse of Franse apostillestempel.

2. Kennisgeving van inschrijving

Zodra de echtscheiding definitief is, wordt deze door de advocaat ingeschreven bij de gemeente. Je krijgt hiervan een bevestiging per brief, waarin dus staat dat de echtscheiding is ingeschreven bij de gemeente. Deze brief van de gemeente wordt de kennisgeving van inschrijving genoemd. Mocht je advocaat deze niet meer hebben, dan kun je een akte met vermelding inschrijving van echtscheiding bij de gemeente opvragen. De kosten hiervoor zijn €14,-. De kennisgeving van inschrijving heb je nodig om de verklaring in kracht van gewijsde te kunnen opvragen bij de rechtbank.

3. Verklaring in kracht van gewijsde

Voor de erkenningsprocedure in Marokko is het ook belangrijk, dat je in het bezit bent van een verklaring in kracht van gewijsde. Dit is een verklaring waaruit blijkt dat er geen hoger beroep meer mogelijk is tegen de echtscheiding en het vonnis dus definitief is geworden. ⁠De verklaring  kun je bij de rechtbank opvragen, die je echtscheiding heeft uitgesproken. Hiervoor heb je de kennisgeving van inschrijving nodig. Het opvragen van de verklaring in kracht van gewijsde is kosteloos.⁠ Je kunt de verklaring van non-appèl na 3 maanden opvragen. Wil je dit proces versnellen? Dan kun je samen met je ex-partner een akte van berusting laten opstellen door je advocaat. Met de ondertekende akte van berusting kun je direct een verklaring in kracht van gewijse opvragen bij de rechtbank.

4. Kopie van de Marokkaanse huwelijksakte

Verder is er een kopie van de Marokkaanse huwelijksakte nodig om ervoor te zorgen dat de namen in het Arabisch correct worden vertaald. ⁠
Mocht je deze niet meer hebben, dan kunnen we ook een kopie van de Marokkaanse identiteitskaarten gebruiken om de juiste spelling van de namen te verifiëren.⁠

5. Beëdigde vertaling naar het Arabisch

Tot slot moeten de echtscheidingsbeschikking, kennisgeving van inschrijving en de verklaring non-appèl worden vertaald naar het Arabisch. De vertaling dient te worden gedaan door een beëdigde vertaler. Als je voor de echtscheiding in Nederland recht hebt op gesubsidieerde rechtsbijstand, kun je vaak ook de documenten via je advocaat kosteloos laten vertalen. Indien je geen recht hebt op een kosteloze vertaling, regelen wij de vertaling voor je.

Alle stukken compleet. En nu?

Je kunt de documenten in kleur inscannen of scherpe foto’s maken en naar ons toe mailen. Wij controleren of alles compleet en in orde is. Als de stukken nog niet vertaald zijn, laten wij deze ook voor je vertalen.

Wij laten het complete dossier dan verzenden naar Marokko. Daar gaat de advocaat er verder mee aan de slag. Er wordt een verzoekschrift opgesteld en ingediend bij de rechtbank. Vervolgens wordt er een rechtszitting ingepland, waarbij de rechter uitspraak doet over de Marokkaanse echtscheiding.

Wij zullen je tijdens het hele traject op de hoogte houden. Zodra de scheiding in Marokko rond is, sturen wij deze toe naar je huisadres.

Hoe lang duurt het om de scheiding in Marokko te regelen?

De erkenningsprocedure via Omnia Legal duurt gemiddeld tussen 2 en 4 maanden. Het komt weleens voor dat het traject iets korter of langer duurt, maar hierover word je altijd geïnformeerd door ons.

Hoeveel kost de Marokkaanse scheiding?

Het tarief voor de erkenningsprocedure in Marokko is €1199,-. Je kunt dit bedrag ook in termijnen betalen.

Het tarief is een totaalbedrag en omvat alle kosten namelijk; vertaalkosten, verzendkosten, griffiekosten rechtbank Marokko en de kosten van de advocaat in Marokko.⁠ Er komen alleen extra kosten bij, als er méér dan 5 pagina’s vertaald moeten worden en dat laten we je uiteraard vooraf weten. 

Waarom Omnia Legal?

Wij hebben al meerdere tevreden klanten mogen helpen met de Marokkaanse scheiding en hebben dus ruime ervaring met de echtscheidingsprocedures in Marokko. Ook zorgen wij ervoor dat je gedurende het hele traject een vast aanspreekpunt hebt, die je op de hoogte houdt over de voortgang van je dossier.

Vragen?

Wil je scheiden in Marokko of heb je vragen hierover? Stuur dan een mail naar info@omnia-legal.nl. Wij informeren je graag verder.